Kruvaziyer gemiler, yüksek hizmet seviyesini göz önünde bulunduran, önceden belirlenmiş bir rotada turizm amaçlı seyahat eden büyük yolcu gemileridir. Bugün bildiğimiz kruvaziyer turizmi 1960’larda başladı. Amaç, gemiyi ulaşım için değil eğlence amaçlı kullanmaktı. 1960’lardan beri inşa edilen kruvaziyer gemileri genellikle 180-200 metre uzunluğundadır, 600-700 yolcu ağırlayabilen, yüzme havuzları, tiyatroları, restoranları ve çok lüks kabinleri vardır.
Okyanus, kumsal ve güneşe dayalı geleneksel seyahatlerden bıkmış kişiler için kruvaziyer yolculuğu alternatiflerden biridir. Bu güzergah, ziyaretçilerin istedikleri rahat, güvenli ve alternatif rotayı seçmelerine olanak tanır.
Bu gemiler, eğlence tesisleri, alışveriş merkezleri, balkonlu kabinler, barlar, kumarhaneler, restoran hizmetleri, okuma, dinlenme, spor ve terapi merkezleri, tiyatrolar, kütüphaneler, konferans salonları, uydu iletişimi ile 4-5 yıldızlı bir yüzen otel gibidir. Yüzen şehirler gibi gemilerde kendi günlük gazeteleri ve dergileri olabilir.
Kruvaziyer yolculuğu önce belirli limanlardan başlar. Kuzey Amerika, Güney Amerika ve tropikal adalar kruvaziyer turizmi alanında her zaman lider konumda olmuştur. Önümüzdeki 20 yılda Akdeniz Havzası’nın hızlı yükselişinin daha da hızlı olacağına inanılıyor.
Kruvaziyer limanları bu nedenle en az gemiler kadar önemlidir. Türkiye’nin başı çekmiş olduğu kruvaziyer limanlanları oldukça popüler bir noktaya erişmekte. 2020 yılında en çok kruvaziyer gemini yanaştığı Türk limanlar Kuşadası, Marmaris ve Çeşme’dir.
İstanbul’da yapımı tamamlanmak üzere olan Galataport Projesi kapsamındaki Galataport İstanbul Liman’ı ile her yıl 25 milyon ziyaretçi, yaklaşık 7 milyon turist ve 1,5 milyon gemi yolcusu beklenen liman; aynı anda 3 yolcu gemisi ve günde yaklaşık 15.000 yolcu ağırlama kapasitesine sahip olması bekleniyor.
Karaköy’de olacak bu kruvaziyer limanı Türkiye ve İstanbul için büyük bir önem taşıdığını söyleyebiliriz. Galataport Kruvaziyer limanı sayesinde İstanbul turistlerin uğrak ve vazgeçilmez bir noktası olacak. Sabırsızlıkla bekliyoruz. 🙂