Edebiyatın en iyi şair ve yazarlarından biri olan 1934 senesinde hayata gözlerini yummuş yazar şair Cenap Şahabettin kimdir nerelidir eserleri nelerdir? hayatı.
Cenap Şahabettin Kimdir Biyografisi
Cenap Şahabettin, Osmanlı döneminde yaşamış şairlerdir. 1870 yılında bir Makedonya Manastır’da hayata gözlerini açmış yazarlardandır. Babası Bulgaristan’da şehit olduktan sonra İstanbul’a göç etmişledir. İlk öğretimini Fevziye Mektebinde yapan Cenap Şahabettin eğitim ve öğretime büyük önem vermiştir. Lise çağlarında girdiği Gülhane Askeri Rüştiyesini bitirip asker olmuştur. Daha sonra Tıbbiye İdadisi yaparak 1890 yılında Askeri Tıbbiye’yi tamamlamıştır.İhtisas sebebi ile bir süre Paris’ gitmiştir.
Cilt hastalıkları üzerinde ihtisas yapan Cenap Şahabettin 4 yıl boyunca Paris’te kalmıştır. Yurda döndükten sonra çeşitli bölgelerde Karantina hekimliği ve Sıhhiye Müfettişliği görevi yapmıştır. Emekliye ayrıldıktan sonra Darülfünun adı altında bilinen yüksek eğitim programlarında öğrenmen olarak dersler vermiştir. Batı Edebiyatı, Fransız Edebiyatı ve Türk Edebiyatı Tarihi dallarında birçok öğrenci yetiştirmiştir. 12 Şubat 1934 yılında İstanbul’da beyin kanaması nedeniyle hayata gözlerini yummuştur.
Aileden gelen bir Edebiyat sevgisi olan yazar şair yazmaya çocukluk zamanlarında başlamıştır. 1885 yılında ilk yazısı bir gazetede gösterilmeye başlanmıştır.İlk şiirlerinde öğretmenin de etkisiyle Divan Edebiyatında yazmıştır. Daha sonra Paul Verlaine’den etkilenerek batı edebiyatına yönelmiştir.
Batı tarzı şiirleri Servet-i Fünun dergisinde yayınlandı Bu vesile ile Türk Edebiyatına ölümsüz şairler olarak adını yazdırmıştır. Servet-i Fünun üç büyük savunucusundan biridir. Halit Ziya Uşaklıgil ve Tevfik Fikret düşüncesine yakın edebiyatçılardır. Cenap Şahabettin şiirlerinde sembolizme önem vermiştir. Ama sembolizmi tam anlamıyla kavrayamadığı için verimli olamamıştır. Bunun yerine istiare ve ses uyuma özen göstermiştir.
Cenap Şahabettin Eserleri
Tamat(Şiir)
Yakazat-ı Leyliye(Şiir)
Yalan(Tiyatro)
Körebe(Tiyatro)
Küçükbeyler(Tiyatro)
Kadı Burhanettin
Suriye Mektupları