RPA Nedir?
RPA (Robotik süreç otomasyonu), teknolojinin normalde insanların yapması gereken görevleri taklit etme yeteneğinin bir sonucu olarak yazılım endüstrisinin en hızlı büyüyen bölümlerinden biri haline geldi.
RPA uygulamaları, bankacılık, finans, sigorta, sağlık ve hatta BT operasyonları dahil olmak üzere çok sayıda sektörde uygulanabilir. RPA, örnekleri ve kullanım senaryoları bulmayı mümkün kılan gelişmiş araçlarla birlikte yıllar içinde önemli ölçüde gelişti.
RPA, finans, sigorta, muhasebe ve müşteri hizmetleri gibi arka ofis kullanım durumlarını başarıyla hedeflemiştir. Bir sonraki kullanım senaryosu tarafından tasarlanan otomatik botların kullanımı daha da yetenekli olması planlanmaktadır.
RPA Kullanım Örnekleri
Bankalarda RPA Kullanım Alanları Nelerdir?
Müşteri hizmetlerinde RPA kullanım senaryoları uçtan uca müşteri deneyimini iyileştirmeye odaklanıyor. Fazla şubeye sahip bankalarda, müşteri hizmetlerinde kullanılan botlar işgücü ve maliyet düşüşlerinin ötesine geçen şekillerde faydalanmasına yardımcı oluyor.
Bankacılıkta bu RPA kullanım senaryosunun müşteri hizmetlerini bu süreçte geliştirirken yılda yaklaşık 5 milyon dolar tasarruf etmesini bekliyor.
Müşteri Hizmetleri RPA Kullanım Senaryoları Nelerdir?
Müşteri hizmetlerinde RPA kullanım senaryosu başarısı, önemli müşteri mesajlarının alındığını otomatik olarak doğrulamak için bir uygulama geliştirmek olabilir. Örneğin, sahtekarlığı azaltmak için insanların yalnızca yazdıkları çekleri bozdurmalarını sağlamak isteyen birçok ticari müşterisi vardır. Müşterinin yazdığı tüm çeklerin bir dosyasını bankaya sunduğu dosyadır. Geçmişte, bir kişinin bu dosyayı sisteme kopyalaması, tüm verilerin doğru biçimde olduğundan emin olması ve ardından müşteriye bu dosyanın alındığını bildirmesi gerekiyordu.
Banka RPA kullanarak bir otomatik süreç geliştirdi. Sistem güvenli dosya aktarım sistemini izler, hataları kontrol eder, pozitif ödeme sistemine yükler ve müşteriye makbuzu bildirir. Bir sorun bulunursa, müşterinin yeni bir dosya gönderebilmesi için sorunu belirten alternatif bir bildirim de gönderebilir. Günün sonunda, RPA otomatik olarak, bir insanın araştırması gerekebilecek eksik veya sorunlu dosyalarla birlikte alınan tüm dosyaların bir raporunu oluşturur.
Finans Sektöründe RPA Kullanım Alanları Nelerdir?
Yurt dışındaki finans sektöründe başka bir RPA kullanım örneği, çalışanların eve gitmeye hazırlanırken günün sonunda önemli görevleri otomatikleştirmede yatmaktadır. Örneğin, her banka, Otomatik Takas Merkezi’nden hangi çeklerin takas edildiğini ve hangilerinin yapılmadığını belirten bir bildirim alır. Bunlar, ertesi gün hangi çeklerin iade edileceğini belirtmek üzere, günün sonunda, akşama kadar gönderilir.
Bir çek tahsil edilemediğinde, dolandırıcılık, yetersiz fon veya başka nedenler olabilir. Bu bankacılık RPA kullanım durumu, bilgilerin temizlenmesine, hata düzeltmesinin uygulanmasına ve ardından bu fonlar üzerinde bir bekletme yapılmasına olanak tanır. RPA robotları dolandırıcılığı azaltır ve bir müşteri mevcut olduğunu düşündükleri parayı harcamak için fazladan çekim ücreti aldığında oluşan kötü müşteri deneyimini ortadan kaldırır.
RPA’nın en önemli faydalarından biri, hataları azaltma, verimliliği artırma ve bazı durumlarda güvenliği artırma yeteneğidir.
Sağlık Hizmetlerinde RPA Örnekleri Nelerdir?
Yurt dışında sağlık semtöründe başka bir RPA örneği, yeni faturalandırma prosedürleri için gereken karmaşık iş akışlarının düzenlenmesinde yatmaktadır. Nisan ayında, sigortası olmayan hastalar için sağlık hizmeti sağlayıcılarına tazminat ödenmesine yardımcı olmak için yeni bir federal program başlatıldı. Sağlık Kaynakları ve Hizmetleri İdaresi, COVID-19 hastalarının test ve tedavisiyle ilgilenmek üzere tasarlanmış yeni bir başvuru süreci oluşturdu.
Hastanelerin hastalar ve tedavi planları hakkında belirli bilgileri belgelemek için karmaşık yeni bir süreç oluşturmasını ve ardından bunu uygun formatta HRSA’ya göndermesini gerektirir.
RPA araçlarıyla tekrarlanan görevleri otomatikleştirme yeteneği, bankacılık, finans, devlet ve sağlık hizmetleri dahil olmak üzere çeşitli endüstriler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu RPA kullanım örnekleri ve örnekleri, kuruluşların RPA’dan yararlandığı çeşitli yollardan sadece birkaçını göstermektedir. Sizin de RPA kullanımı ile ilgili tecrübeleriniz varsa, yorum kısmında paylaşabilirsiniz.