GPT-3 algoritması OpenAI firmasının uzun zamandır üzerinde çalışmalar yaptığı birçok kapsamı bulunan yapay zekâ teknolojisi olarak bilinmektedir.
GPT-3 Teknolojisi Nedir?
Son senelerde hemen hemen birçok sektörde karşımıza çıkmakta olan yapay zekâ teknojileri, GPT-3 ile artık çok fazla öteye gitmektedir. Tabi ki de herkesin sormuş olduğu soru olan nedir bu GPT-3 sorusuna gelin bir açıklık getirelim.
Kelime anlamı olarak Generative Pre-Training Transformer 3 olarak bilinmekte olan GPT-3, Elon Musk ve Sam Altman ile beraber kurulmuş tur ve OpenAI şirketinin üzerinde uzun senelerce çalıştığı bir yapay zekâ teknolojisi olarak bilinmektedir.
GPT-3‘ü en sade anlatımla doğal dil işleme sinir ağı olarak bilinmektedir. Bir dil öngörücü olarak bilinen bu yapay zekâ teknolojisi, beslediğiniz içerikler ile beraber yazınızın ardından neyin gelmesi daha mantıklı olduğunu tahmin etmekte ve komutlarınızı hemen hayata geçirmektedir. 1 milyar dolardan fazla yatırımla hayata geçen bu teknoloji; istediğiniz konularda şiir yazabilmektedir, metinler çevirebiliyor, her türlü diyalog kurabilmektedir ve soyut sorulara bile çok mantıklı cevaplar rahatlıkla verebiliyor.
GPT-3 Teknolojisi Nasıl Kullanılır?
GPT-3 teknolojisi, internette bulunan tüm yazıları ve metinleri; verilen metin girişine bağlı olacak şekilde, benzersiz bir cevap yaratmak için kullanmaktadır.
Bununla birlikte yapay zekanın tahminlerindeki doğruluk oranı oldukça fazladır. Mesela bu algoritmaya bulunduran bir web sitesi oluşturucusu programına, size gerekli olan tasarımı düz bir metin olacak şekilde yazmanız yeterli olacaktır. Diyelim ki GPT-3 teknolojisini kullanan bir programa, “10mm yüksekli olan ve 10mm genişliği bulunan, üzerinde “GPT-3 Teknolojisi″ yazan beyaz bir buton istiyorum.” dediğinizde, uygulama saniyeler içerisinde istediğiniz butonu yapıp karşınıza çıkartmaktadır.

GPT-3 Teknolojisi Tehlikeli Mi?
İlk olarak GPT adıyla çıkarılmış olan algoritmada 110 milyon parametre kullanılırken, bu sayı GPT 2’de parametre miktarı 1,5 milyara çıkmıştı. En son çıkmış olan GPT-3’te ise 175 milyar parametre kullanılmıştır. Bu parametrelerin fazlalığı yapay zekânın öğrenmesini daha fazla kolaylaştırmaktadır. Bu sebepten dolayı GPT-3 için “bu zamana kadar üretilmiş olan en tehlike arz eden algoritma” yorumları yapılıyor.
GPT-3’ün DeepFake gibi platformlarda yalan haber üretme potansiyeli, bu yapay zekâ algoritmasına dünyadaki insanların korkuyla yaklaşmak için çok büyük bir sebep olarak gösterilmektedir.
“Nedir?” kategorisindeki diğer yazılarımız da dikkatini çekerse, buraya linklerini bırakıyoruz. 🙂